صنایع چوب در ایران
صنایع چوب به بخش مهمی از زندگی ما در تولید داخلی تبدیل شده است.
به همین دلیل اکثر ما هنگام خرید برای خانه، اداره و … اول به دنبال محصولات چوبی می گردیم. بدون شک شما هم شیفته زیبایی چوب طبیعی هستید. مهم نیست علاقمند به سبک مدرن هستید یا کلاسیک، وسایل چوبی قطعا با فضای موردنظرتان همخوانی دارد. این تقاضای زیاد باعث شده تا صنایع چوب اهمیت بسیار زیادی داشته باشد.
تاریخچه استفاده از چوب در ایران
صنایع چوب در ایران دارای یک سابقه بسیار قدیمی است که به زمانهای هزاران سال قبل از میلاد و دورههای ایران عصر حجر و ایران باستان برمیگردد. آن دورهها، چوب به عنوان یک متریال اصلی و پایهای مورد استفاده قرار میگرفت. در اینجا به طور خلاصه به برخی از کاربردهای چوب در زمانهای قدیمی اشاره میکنیم:
- در دوره هخامنشیان، ارابههای جنگی از برجهای چوبی ساخته شده برای حملات به ساردیس، پایتخت پادشاهی لیدیا استفاده میشد. سربازان ایرانی در این برجها قرار میگرفتند و عملیات تیراندازی و پرتاب نیزه را انجام میدادند.
- در دوره اشکانیان، علاوه بر ادوات و سلاحهای جنگی، از چوب در معماری و ساخت و ساز نیز استفاده وسیعی میشد.
- در دوره ساسانیان، در جنگ از سپرهای چوبی استفاده میشد و پیادهنظام لشگر با سپرهای محکم چوبی مجهز میشد. همچنین، استفاده از منجنیقهای چوبی در این دوره بسیار رایج بود. ساسانیان از چوب به عنوان کلاف برای ساخت دیوارها نیز استفاده میکردند. تولید سازهای چوبی مانند بربط در این دوره بسیار معروف بوده و میتوان آن را به عنوان آغازگر تولید حرفهای سازهای چوبی معرفی کرد.
وضعیت بازار جهانی:
صنعت چوب و فرآوردههای چوبی در جهان تاریخچهای طولانی دارد. نخستین کارخانه تولید تخته فیبر عایق در سال 1898 در انگلستان راهاندازی شد و اولین کارخانه تولید امدیاف در سال 1965 در نیویورک تاسیس شد. در جهان، چین با تولید بیشترین حجم امدیاف، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده این محصول است.
قاره اروپا با 51 درصد سهم بیشترین صادرات جهانی امدیاف را داراست و در بخش واردات نیز با سهم 41 درصد در رتبه اول قرار دارد. آمریکا با حجم واردات 2 میلیون مترمکعب، رتبه اول در بین واردکنندگان امدیاف را داراست و ایران در این رتبهبندی در جایگاه دوم قرار دارد.
بازار جهانی امدیاف در سال 2020 ارزشی حدود 105 میلیارد دلار داشته است. با توجه به تقاضای رو به رشد در صنعت مبلمان و برآورد رشد 20 درصدی تا سال 2026، پیشبینی میشود که ارزش بازار جهانی امدیاف به 135 میلیارد دلار افزایش یابد. مناطق جنوبی آسیا پیشبینی میشود بیشترین رشد را داشته باشند، در حالی که مناطق شمالی آسیا، بخش آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی و آفریقا رشد کمتری را خواهند داشت.
وضعیت داخل کشور:
طبق ظرفیت تولید، ایران قادر به تولید حدود 2.5 میلیون مترمکعب امدیاف است. صنعت چوب و فرآوردههای چوبی در ایران با وجود حداقل صدهزار واحد صنعتی، صنفی و آموزشی و تأمین 9 درصد اشتغال صنعتی، نقش مهمی در توسعه صنعتی و اشتغالزایی کشور دارد. از مزیتهای این صنعت میتوان به سرمایهگذاری کمتر و اشتغالزایی بیشتر نسبت به صنایع مشابه و قابلیت توسعه در تمام مناطق کشور اشاره کرد.
با این وجود، تحریمها، مشکلات ناشی از گرانی و کمبود ارز، مشکلات در واردات مواد اولیه و کمبود منابع جنگلی و آب باعث محدود شدن توسعه این صنعت در داخل کشور شده است. در سالهای اخیر، تولیدات امدیاف در ایران رشدی داشته و از حجم واردات کاسته شده است، اما هنوز بخش قابلتوجهی از نیازهای داخلی از طریق واردات تأمین میشود
در سال 99 حجم واردات امدیاف به کشور 705هزار و 105مترمکعب گزارش شد و ارزش دلاری آن برابر با 74 میلیون دلار بود. عمده واردات این محصول از تایلند صورت میگیرد. کشورهای ترکیه و چین نیز در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.