مضرات قند چیست ؟ و چگونه میتوان آنرا کاهش داد؟
مضرات قند همیشه باید مورد توجه قرار گیرد.
نیشکر، ملاس (molasses)، مالت جو و … نمونههایی از قندها هستند که در لیست انواع مختلف قندها قرار میگیرند. اما آیا تمامی قندها مضر هستند یا برخی از انواع آنها فواید تغذیهای دارند؟ این مقاله به تمامی جنبههای قندها میپردازد و به شما اطلاعات لازم را درباره آنها ارائه میدهد. در این مقاله، انواع قندها، عوارض مختلف آنها برای بدن، بیماریهایی که ممکن است ناشی از مصرف قند باشند، و نحوه استفاده از اطلاعات برچسب مواد خوراکی برای تشخیص میزان قند موجود در محصولات بحث میشود. دانستن این موارد در حوزه سلامتی و بهداشت بسیار اهمیت دارد. تولید داخلی این گروه از محصولات صنعتی چند سالی است که در سبد تولید و صنعت ایرانی قرار گرفته است.
قند دقیقا چیست؟
قند به سادگی شکلی از کربوهیدرات است که حاوی مولکولهای کربن، هیدروژن و اکسیژن است. هنگام مصرف کربوهیدرات، آنها در دستگاه گوارش هضم میشوند و به گلوکز تجزیه میشوند. گلوکز عنصر انرژی مورد علاقه برای سلولهای بدن انسان، شامل مغز و سیستم عصبی مرکزی، عمل میکند. این فرآیند باعث تأمین انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه و حفظ عملکرد سالم بدن میشود.
انواع قند کدام است؟
کربوهیدراتها دو شکل اصلی دارند: ساده و پیچیده. تفاوت بین این دو در سرعت هضم و جذب آنها است که بسته به ساختار شیمیاییشان دارد. کربوهیدراتهای پیچیده از سه یا چند مولکول قند تشکیل میشوند، در حالی که کربوهیدراتهای ساده از یک مولکول قند (مونوساکارید) یا دو (دی ساکارید) تشکیل شدهاند.
چهار شکل رایج قندهای ساده عبارتند از:
- گلوکز
- فروکتوز (Fructose معروف به قند میوه)
- ساکارز (Sucrose معروف به شکر رومیزی)
- لاکتوز (Lactose معروف به قند لبنیات)
اما این چهار نوع مختلف قند را میتوان به منابع قند طبیعی و قند افزوده (added sugar) دستهبندی کرد.
تفاوت قند افزوده با قند طبیعی
قند، به زبان ساده، یک نوع کربوهیدرات است که شامل مولکولهای کربن، هیدروژن و اکسیژن است. وقتی درباره قند صحبت میشود، معمولاً به نوشابههای شیرین و آبنباتهای رنگینکمانی فکر میشود. این نوع قندها به طعم، رنگ، بافت و ماندگاری مواد خوراکی کمک میکنند و به طور عمده کالری به غذا اضافه میکنند. مصرف قندهای افزوده در حد اعتدال مفید است، اما اکثر افراد بیش از حد آنها را مصرف میکنند.
رژیم غذایی استاندارد آمریکایی شامل نوشابهها، نوشیدنیهای میوهای، غلات، کلوچهها، کیکها، آبنباتها، ماستهای طعمدار و غذاهای فرآوری شده است. مصرف بیش از حد قندها میتواند منجر به مشکلاتی مانند افزایش قند خون، افزایش وزن و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن شود.
با این حال، تمام انواع قندها به غذاها اضافه نمیشوند. قندهای طبیعی در مواد غذایی مانند میوه و شیر به طور طبیعی یافت میشوند. این نوع قندها، همراه با ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها به بدن میرسند. غذاهای دارای قند طبیعی، معمولاً غنی از فیبر بوده و فواید سلامتی مختلفی را برای بدن دارند. با این حال، برخی از غذاهای خاص ممکن است قند اضافه پنهان داشته باشند.